Get in touch
Straatnaam, postcode, stad, land
voorbeeld@mail.com
Ma - Zo
-

Reizen naar New York na Covid-19

Marleen • aug. 17, 2022

Twee violen en een trommel en een fluit... ik ga weer naar New York City!! Whoohoo!! Voor mij is dat het eerste bezoek n.C. (na Corona). Wat is er nu anders als je je reis naar NY boekt? En zijn er aldaar nog dingen waar je rekening mee moet houden?

Je vliegreis

Weet je nog, vroegâh, toen je opgewonden wachtte op de KLM Wereldweken zodat je een vliegticket voor een zacht prijsje kon scoren... Rechtstreeks, inclusief bagage en een zesgangenmenu aan snacks onderweg: sweet memories. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat vliegen beroerde gevolgen heeft voor het milieu. Dat vliegen exclusiever is geworden, is dus echt geen slechte ontwikkeling. Voor 50 euro naar Berlijn? Ik pak de trein wel, ook relaxed. Dat gezegd hebbende... ik wil wél nog steeds heel graag af en toe naar New York.


Als échte Hollander ging ik ook dit keer op zoek naar de laagste prijs. Deze luxepoes vliegt wel louter rechtstreeks (gedoe op ongeorganiseerde vliegvelden is echt niet goed voor mijn bloeddruk). Irritatiefactor: vrijwel alle vliegtuigmaatschappijen vertikken het om transparant te zijn over de eindprijs. Bij sommige moet je zelfs eerst je hele shebang invullen voordat je zicht hebt op de kosten. En breek me de bek niet open over bagagekosten. Ziet er de prijs er best redelijk uit? Reken maar dat er nog een eurootje of 160 bij komt voor je ruimbagage. Als je een light traveller bent, good for you, maar ik ben wel van plan om aardig te gaan winkelen in New York...


Conclusie: Yep, vliegen is nu eenmaal over de gehele linie duurder geworden. Kijk en vergelijk, houd rekening met aanvullende bagagekosten en oja, open deur: ga op tijd richting Schiphol.  

Metro-nyc

Foto: Madelon - Subway

Je verblijf

In 2019 verbleef ik in een waanzinnig fijn hotel op 34th street. Hotels zijn altijd gretig om recurring guests te verzamelen, dus ik stuurde deze betreffende locatie onlangs een e-mail met de vraag of er een leuk aanbod voor me beschikbaar was. Ja hoor, ze wilden me héél graag opnieuw verwelkomen voor een special price: slechts 350 dollar per nacht, exclusief tax en al dat soort fijne bijkomstigheden. Oftewel: nagenoeg het dubbele eindbedrag ten opzichte van wat ik destijds betaalde. Slik. Ik ging even verder kijken, maarre, toch bedankt.


Ook in New York is het vakantieverblijf duurder geworden dankzij de coronacrisis en andere mondiale ellende. Uiteraard kan de geoefende speurneus nog best een redelijke deal vinden.


Zo kun je kijken naar aparthotels. De naam zegt het al: een appartement met de service van een hotel. Deze aparthotels zijn niet alleen vaak goedkoper dan een regulier hotel; je krijgt ook nog eens veel meer ruimte. Meestal heb je een keuken mét koelkast tot je beschikking, wat reuze handig en kostenbesparend is, zeker als je wat langer verblijft. Madelon verbleef in juni in een comfortabel aparthotel met een kamer van zo'n 60 m2, mét eigen hometrainer. Een bevriend stel verbleef gelijktijdig in een veel duurdere hotelkamer in Midtown, formaat postzegel.

Een ander voordeel van een aparthotel is dat je vaak flexibeler kunt in- en uitchecken, omdat dit veelal digitaal (contactloos) mogelijk is. Goed om te weten: niet alle aparthotels hebben een receptie. Soms is er slechts een soort huisbaas telefonisch bereikbaar. Wanneer ik alleen reis, vind ik het wel prettig als er 24 uur per dag personeel aanwezig is. Hier zal ik zelf dus altijd bewust voor kiezen. Binnenkort hoor je meer over mijn ervaringen in aparthotel Sonder, dat ik geboekt heb voor eind deze maand!


Wil je nog meer de 'New York Experience'? Airbnb doet ook hier goede zaken. Vaak beter betaalbaar dan een hotel en je zit tussen de locals voor een meer 'real life' New York ervaring. Reken wel op flinke schoonmaakkosten die je pas bij de eindprijs te zien krijgt. Lees ook goed de reviews van vorige gasten of kies voor een Superhost* om teleurstelling te voorkomen. Madelon is afgelopen juni een kleine week in een appartement in Brooklyn verbleven, naar volle tevredenheid. Voor de prijs van een hotelkamer kreeg ze een ruim appartement voor zichzelf, wat gehuisvest was in een oud koetshuis. Ja, het was gehoriger dan een hotelkamer (hallo professionele saxofonist die iedere middag oefende en waar ze heerlijk van kon meegenieten), maar de lokale ervaring was erg voor herhaling vatbaar. Het is wel handig om te checken of de Airbnb in de buurt van een metrostation ligt, zodat je gemakkelijk kunt reizen. Kortom: Airbnb is zeker een leuke optie om te overwegen.
* Een Superhost heeft deze status verdiend door positieve recensies te krijgen, snel te reageren en waar mogelijk annuleringen te voorkomen. Je kunt ze herkennen door een badge die op hun profiel en advertentie wordt weergegeven.

covid19-nyc-masks

Eenmaal terplekke

Net als Nederland heeft New York zoveel mogelijk de draad weer opgepakt nu de heftigste coronaperiode voorbij lijkt te zijn. Maar ook hier heeft het virus zijn sporen achtergelaten. Destijds werd de situatie omtrent corona door de lokale gezondheidsautoriteiten vergeleken met een ’voortdurend 9/11’. Je herinnert je vast nog de bizarre beelden van de enorme koelwagens langs de waterkant in Brooklyn, waar honderden overledenen maandenlang in bewaard moesten worden. Meer dan 40.000 New Yorkers overleefden corona niet. Twee boroughs van New York (namelijk Brooklyn en The Bronx) behoorden tot de gebieden in de Verenigde Staten waar de meeste dodelijkste slachtoffers vielen tijdens de coronapiek. Volgens the New York Times vormden ras en inkomen hierbij sleutelfactoren.


Financiële gevolgen waren er natuurlijk ook. Volgens het Center for NYC Affairs raakten ruim 420.000 inwoners hun baan kwijt. Zo'n 300.000 mensen besloten zich te vestigen op veiligere en/of goedkopere locaties buiten New York City. De immer populaire stad maakt zelden mee dat er meer mensen vertrekken dan intrekken.

New Yorkse iconen als de dollar pizza slice en winkelcentrum Century 21 verdwenen tijdens de coronacrisis, al is laatstgenoemde gelukkig van plan om in 2023 weer open te gaan (jeuj!). De stad is ondertussen weer aardig hersteld: zo zijn de huurprijzen weer naar 'normale hoogte' gestegen de laatste tijd.

manhattan-covid-19

Foto: Marek2- Een vrijwel verlaten straat in Manhattan

En hoe zit het met de coronamaatregelen? Vrijwel alle voorzieningen zijn weer gewoon geopend en het gebruik van mondkapjes op drukke locaties is een advies. Alleen in het OV is dit nog verplicht. Als internationaal reiziger ben je niet meer verplicht om een negatieve coronatest te overhandigen. Wel moet je volledig gevaccineerd zijn; boostershots zijn niet verplicht.


Men wordt in New York inmiddels wat vrijer wat controle betreft. Toen Madelon in november 2021 in New York was, moest ze overal nog aantonen dat zij gevaccineerd was, om ergens naar binnen te mogen. Dat was tijdens haar verblijf afgelopen juni  niet meer nodig. In november 2021 werden mensen zonder mondkapje nog vriendelijk verzocht om een winkel weer te verlaten. Nu zie je sporadisch mensen met mondkapjes op straat. Uitzondering hierop is Chinatown, waar het mondkapje standaard gedragen wordt door de (oudere) Chinese bewoners. Corona heeft ook voor leuke ontwikkelingen gezorgd. In New York zijn er terrassen op straat gemaakt om meer plek te bieden aan de horeca. Deze plekken waren voorheen zeldzaam in de stad.


NB. De beschreven maatregelen zijn anno augustus 2022 en de afgelopen jaren hebben ons wel laten zien hoe grillig zowel een virus als de overheid kan zijn... Dus houd het in de gaten. En natuurlijk zal mijn aankomende trip naar New York weer voor nieuwe ervaringen én nieuwe inspiratie zorgen, waar je in september meer over kunt lezen!

Share by: